Všetky suché suroviny zmiešame spolu, aby sa premiešali – hlavne soľ, cukor, droždie, rascu a psyllium, ktoré dodávam kvôli vláknine. Pridáme olej a teplú vodu. Odporúčam liať postupne a podľa konzistencie pridávame vodu. „Iná“ múka dodá cestu lepšiu konzistenciu, hlavne na úpravu a formovanie. Pripravené cesto dáme vykysnúť na teplé miesto. Stačí chvíľu, pokým si, napríklad, spracete bordel, čo ste narobili Potom si pomúčime dosku na pečenie (PKU múkou), rozdelíme cesto na približne rovnaké časti, zhruba 90-100 g. Rohlíky točíme podľa dole uvedeného videa. Stočené rožky ukladáme na plech, ktorý je vystlaný papierom alebo fóliou na pečenie. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Trvá to, mne osobne niekedy aj pol hodinu a niekedy aj hodinu a pol. Pred vložením do rúry ich potrieme vodou a pečieme na 200°C približne 15-20 min (podľa farby). Čím budú rohlíky v rúre dlhšie, tým budú tvrdšie. Odporúčam dodržať čas. Po upečení porosíme rozprašovačom alebo potrieme znova vodou. Zabalíme do čistej utierky a oni Vám krásne zmäknú.
Suroviny:
260 g – damin múka
50 g- chlebová ražná múka (alebo iná s nižším obsahom bielkovín)
1,5 čl. – soľ
1 čl. psyllia
20 g – olej
2 g – guaranová guma
5g – suché droždie
rasca
štipka cukru
200 – 230 ml teplej vody
Tip: video na točenie rohlíkov – začína to od 45 sekundy
https://www.youtube.com/watch?v=-4KvXG0rRdg
Dobrú chuť
Autor článku: Martina Pavelková