Skúsenosti mamičiek s fenylketonúriou (predkoncepčná príprava)

V tomto článku sme sa pozreli na to, ako by mala vyzerať príprava mamičiek s fenylketonúriou na tehotenstvo. Iste vás však zaujímajú aj reálne príbehy mamičiek, ktoré si prešli podobným obdobím. Lenke, Michaele a Lucii sme preto položili štyri rovnaké otázky – prečítajte si ich skúsenosti.

Lenka (33) – dcérky Laura (6) a Zuzka (3)

1. Ako dlho trvala Tvoja príprava na tehotenstvo?

Približne dva až tri mesiace, kým neboli hladiny upravené. Keď mi cca trikrát vyšli hladiny aké boli určené, tak sme mohli začať pokúšať otehotnieť.

2. Čo bolo na príprave najťažšie? Bolo náročne znížiť hladiny na odporúčanú hodnotu?

Najťažší bol asi prvý deň, možno prvý týždeň, kedy som musela znížiť fenylalanín a samozrejme aj príjem potravín. Nevedela som, čo jesť, aby ma to zasýtilo a necítila som sa hladná. Náročné na začiatku bolo aj počítanie každého sústa. Potom, keď som sa do toho dostala, to už išlo samo.

3. Prekvapilo ťa niečo ohľadom diéty počas tehotenstva?

Prekvapilo možno to, ako mi bábätko pomáhalo s diétou, a to tak, že ku koncu sa moja tolerancia zvýšila na 1 300 µmol/l (to sme už tušili, že bábätko nebude mať fenylketonúriu).

4. Čo by si odkázala/poradila dievčaťu s PKU, ktorú raz tiež čaká cesta materstva?

Všetko sa dá zvládnuť. Aj to počítanie aj nízka tolerancia. Robíte to pre vaše poklady.

Michaela (32) – dcéra Lenka (3)

1. Ako dlho trvala Tvoja príprava na tehotenstvo?

Moja príprava na tehotenstvo trvala viac ako dva roky, kým sa mi podarilo otehotnieť.

Na príprave je najnáročnejšia príprava pestrej a zdravej stravy, v rámci tolerancie s ohľadom na predkoncepciu.

3. Prekvapilo ťa niečo ohľadom diéty počas tehotenstva?

V prvom trimestri ma nepríjemne prekvapili nevoľnosti, ktoré trvali celý prvý trimester, mala som problém vôbec niečo vypiť. Po prvom trimestri sa to ustálilo a už som sa mohla normálne najesť.

Tiež ma v poslednom trimestri zaskočili veľmi nízke hladiny (40 µmol/l), ale bola to len ďalšia výzva, ktorá bola o to ľahšia, že som namiesto obmedzenia riešila spestrenie stravy s vyšším obsahom fenylalanínu. Ale samozrejme to predstavovalo asi 6 guličiek cíceru a pod. Nebolo to nič markantné, lebo som nechcela riskovať prílišné kolísanie hladín.

Dievčatám, ktoré sa odhodlajú na predkoncepčnú prípravu by som rada odkázala, nech majú na svojej ceste veľa odhodlania, trpezlivosti a nápadov, ako si túto cestu spríjemniť. Zdravé dieťatko je najkrajší dar, ktorý zato určite stojí, nech je cesta akákoľvek náročná. A pre nás, maminy PKU, ktoré už majú detičky, to platí dvojnásobne.

Lucia (36) – dcéra Eliška (3)

1. Ako dlho trvala Tvoja príprava na tehotenstvo?

Moje tehotenstvo nebolo plánované. O tom, že čakám Elišku som sa dozvedela v šiestom týždni. Hneď som kontaktovala doktora, ktorý mi ihneď nasadil prísnu diétu. Po týždni od toho dňa bola moja hladina 130 µmol/l.

Našťastie som pred tehotenstvom nemávala vysoké hladiny, tak aj to je dôvod, že nebolo ťažké docieliť požadovanú hodnotu hladín fenylalanínu. Tuto hodnotu som dosiahla tak, že som sa zaprela a zriekla sa obľúbených jedál.

3. Prekvapilo ťa niečo ohľadom diéty počas tehotenstva?

Najdôležitejšie bolo presné váženie každého jedla, či už len rajčiny a mať vopred aspoň na jeden deň pripravený jedálniček. Tak isto bol dôležitý aj prísun kalórií, ktoré som musela mať okolo 2000 kcal za deň. Najviac ma však prekvapilo to, ako mi malinká od piateho mesiaca pomáhala s fenylalanínom.

Dievčatám s PKU, ktoré v budúcnosti plánujú tehotenstvo by som odkázala, že to nie je vôbec ťažké obdobie, treba sa len na určitý čas zrieknuť niektorých jedál a mať trpezlivosť a sebazaprenie. No dôležitý je aj správny jedálniček, v ktorom sa musí každé jedno jedlo počítať a vážiť.